Meer flexibiliteit met vernieuwd Farotek kraamstalvoersysteem

Meer flexibiliteit met vernieuwd Farotek kraamstalvoersysteem

Wij hebben een aantal handige nieuwe opties toegevoegd aan ons Farotek voersysteem voor het voeren van zeugen in de kraamstal. Daarmee hebben we de functionaliteit van de sensorbal uitgebreid voor een flexibeler voerproces en meer gebruiksgemak.

De Farotek is een voersysteem om zeugen in de kraamstal individueel te voeren. Farotek berekent het dagelijkse rantsoen van elke zeug op basis van een voercurve, rekening houdend met haar lichaamsconditie. Dit rantsoen kan in één of meerdere porties gedurende de dag worden gedoseerd. Door de sensorbal in de trog te bewegen bepaalt  de zeug zelf op welk moment van de dag zij het voer op wil nemen. Hierdoor ze eet ze vaker kleinere hoeveelheden waardoor de voeropname verbetert. Als de zeug haar volledige portie voer op heeft stopt het systeem met doseren tot aan de volgende voertijd.

Met de volgende nieuwe opties kunt u het systeem perfect afstemmen op de behoefte van uw zeugen en uw werkwijze:

Flexibele voerporties met de sensorbal

Flexibele voerporties

Iedere keer als de zeug de sensorbal in de trog beweegt doseert de Farotek circa 60 gram voer in de trog. Tijdens het verblijf in de kraamstal neemt de voerhoeveelheid enorm toe. Om te voorkomen dat zeug veel vaker de sensorbal moet aanraken, is de hoeveelheid vanaf nu instelbaar en kan in stappen van 60 gram verhoogd worden tot maximaal 1200 gr. Dat betekent dat de zeug veel minder vaak de bal hoeft aan te raken om de volledige portie voer te krijgen. De portiegrootte legt u vast in de voercurve per zeug. 

Handmatig voeren

Met de nieuwe optie ‘handmatig voeren’ doseert het systeem de volledige voerportie in een keer in de trog. Op deze manier kunt u in situaties waar de sensorbal defect raakt ingrijpen, zodat de zeug altijd haar voer krijgt. Deze instelling is ook heel handig bij het schoonmaken en voorkomt dat er onnodig voer gedoseerd wordt als de sensorbal wordt aangeraakt. Dat voorkomt voerverspilling.

Voeren per afdeling uitschakelen 

Wanneer zeugen naar de kraamafdeling worden overgebracht en die dag geen voer meer mogen krijgen, kan het voersysteem per afdeling uitgeschakeld worden.

De nieuwe opties zijn heel eenvoudig in te stellen en/of zichtbaar via de Touchtek bedieningseenheid in de afdeling. Met duidelijke iconen op het bedieningsscherm ziet u in één oogopslag of de instellingen actief zijn. Dat is handig en voorkomt vergissingen.

Met de nieuwe opties is de Farotek nog praktischer in gebruik. Vaker voeren in kleinere porties en een zeug die zelf bepaalt wanneer ze wil eten zorgt voor een betere voeropname met als een resultaat een betere melkproductie en een topconditie van zeug en biggen.

Betere melkproductie met Farotek

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.