Wat is een goede stalcomputer?

Lees meer

Steeds meer veehouders kiezen voor de betrouwbaarheid van geautomatiseerde stalprocessen. Dat is niet zo gek, want automatisering bespaart veel tijd en biedt handige tools om de situatie in de stal continu te monitoren en automatisch bij te sturen als dat nodig is. Zo kunnen veehouders erop vertrouwen dat hun stallen optimaal presteren en ze het beste uit hun dieren halen.

Wat doet een stalcomputer?

Een stalcomputer is een slim digitaal systeem dat alle processen in de stal automatisch regelt. Denk aan het klimaat, ventilatie, en het voeren en water geven van de dieren. De computer houdt deze processen in de gaten en zorgt ervoor dat de omstandigheden altijd goed zijn, ongeacht de buitencondities. Dit draagt bij aan een betere gezondheid van de dieren, een hogere productiviteit en lagere bedrijfskosten.

Fancom_Optima_HR_rev_00000 (1).png

Hoe werkt een stalcomputer?

Een stalcomputer werkt met sensoren die constant informatie verzamelen over belangrijke parameters in de stal zoals bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid, CO₂-niveaus en voer- en waterverbruik. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt door het regelalgoritme van de stalcomputer, die op basis van vooraf ingestelde waarden automatisch de nodige aanpassingen maakt, zoals het inschakelen van ventilatoren of het regelen van de verlichting.

Waarom is een betrouwbaar regelalgoritme belangrijk ?

Een stalcomputer is slechts zo goed als het regelalgoritme dat het aandrijft. Het is vergelijkbaar met een automatische piloot die constant de koers bijstuurt om ervoor te zorgen dat alles op het juiste spoor blijft. Het kiezen van een systeem met een betrouwbaar en nauwkeurig regelalgoritme is daarom van groot belang voor een stabiele en winstgevende bedrijfsvoering.

Wat is een regelalgoritme?

Een regelalgoritme is een reeks stappen die automatisch een proces regelt en optimaliseert. Het algoritme ontvangt gegevens van de sensoren in de stal, zoals de temperatuur of luchtvochtigheid, en vergelijkt die met vooraf ingestelde waarden (setpoints). Als er een verschil is tussen de gemeten waarde en de setpoint, bepaalt het algoritme welke aanpassing nodig is en stuurt het de benodigde apparatuur aan om de situatie te corrigeren. 

Ontdek Fancom One

Wat maakt een procesbesturing slim?

Hoe beter het algoritme, hoe beter de stalprocessen automatisch worden aangepast aan de omstandigheden. Een paar voorbeelden:

  • Een betrouwbaar regelalgoritme reageert snel op afwijkingen, zoals een plotselinge temperatuurstijging, maar zorgt ook dat de regeling stabiel blijft om temperatuurschommelingen in de stal te voorkomen.
  • Een stalcomputer met een goed algoritme kan processen optimaliseren, waardoor energie alleen wordt verbruikt wanneer dat echt nodig is. Bijvoorbeeld door de ventilatoren altijd op de meest energiezuinige stand te laten draaien. Dit bespaart kosten en energie.
  • Boeren hoeven minder handmatig in te grijpen, omdat het algoritme autonoom werkt en problemen vroegtijdig detecteert. Dit geeft veehouders meer rust en ruimte om zich op andere zaken te concentreren.
poultry house inside - JF McKenna.jpg

Stabiliteit

Een betrouwbaar regelalgoritme zorgt ervoor dat de stalprocessen soepel blijven lopen, zelfs onder extreme weersomstandigheden of onverwachte situaties. Dit draagt bij aan de continuïteit van het bedrijf en voorkomt onverwachte problemen of verliezen. Investeren in een goede stalcomputer met een betrouwbaar regelalgoritme helpt veehouders niet alleen om hun bedrijf efficiënter te runnen, maar draagt ook bij aan een duurzamere en diervriendelijke bedrijfsvoering.

Ontdek de slimme regelingen van Fancom One

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.