Hoe houd je je stalcomputer veilig?

Lees meer

Steeds vaker zijn de procescomputers in de stal aangesloten op het internet. Stalcomputers met internetverbinding bieden boeren meer controle en efficiëntie. Ze maken real-time monitoring op afstand mogelijk, zorgen voor snellere probleemdetectie, en bieden automatische updates. Daarnaast kunnen data eenvoudig worden geanalyseerd om processen te optimaliseren, terwijl externe ondersteuning sneller kan helpen bij problemen. Integratie met andere systemen en centraal beheer van meerdere locaties zorgen voor nog meer gemak en verbeterde bedrijfsvoering.

Fancom One USP6 Data-no-text.jpg

Wat kun je doen aan veiligheid?

Als je je procescomputers op het internet aansluit, zijn er enkele belangrijke veiligheidsaspecten om rekening mee te houden. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en verander ze regelmatig om ongeoorloofde toegang te voorkomen. Zorg voor een beveiligd netwerk om externe aanvallen af te weren. Versleutel de data-uitwisseling tussen je procescomputer en andere apparaten om te voorkomen dat gevoelige informatie onderschept wordt.

Daarnaast is het belangrijk om monitoring en logging in te schakelen om verdachte activiteiten snel te detecteren en tijdig te kunnen reageren. Maak ook regelmatig back-ups van belangrijke gegevens, zodat je in geval van een technische storing je systemen kunt herstellen. Door deze maatregelen te nemen, verklein je de kans op problemen en zorg je voor een veilig en efficiënt werkende procescomputer.

Stel gebruikersrechten in

Maar wat als het gevaar niet van buitenaf komt, maar gewoon in de eigen bedrijf. Wij komen regelmatig situaties tegen waar de processen in de stal door verkeerd gebruik van de instellingen niet optimaal verlopen. Of dat waardevolle instellingen door onwetendheid helemaal niet gebruikt worden. Ook dat is zonde.

Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat zo min mogelijk mensen toegang hebben tot de procescomputers in de stallen. Maar dat betekent ook dat je niet optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden. In dit soort gevallen is het handig als je gebruikersrechten in kunt stellen, zodat alleen bevoegde personen toegang hebben tot bepaalde functies of data op de procescomputer. Een stalmedewerker die de zorg draagt voor de dagelijkse verzorging van de dieren heeft andere informatie nodig dan de farm manager die de de stalprocessen monitort en bijstuurt. Bijkomende voordeel is dat elk teamlid precies weet wat er van hen verwacht wordt. 

De instelling van gebruikersrechten helpt fouten of misbruik te voorkomen. Gevoelige gegevens blijven beschermd doordat alleen medewerkers die deze informatie nodig hebben voor hun werk, toegang krijgen. Bovendien worden eventuele problemen sneller opgespoord en opgelost. Elke aanpassing is namelijk direct te herleiden naar de verantwoordelijke gebruiker.

De juiste keuzes

Het goed opleiden van je stalmedewerkers in het gebruik van de computers in je stallen is een slimme investering. Door ze niet alleen vertrouwd te maken met de systemen, maar ook gepersonaliseerde dashboards aan te bieden, geef je ze het vertrouwen dat ze altijd de juiste keuzes maken. Dit verhoogt hun betrokkenheid én leidt tot betere resultaten in de stal. Win-win voor zowel je team als je dieren!

Ontdek hoe veilig Fancom One is

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.